Geprint vanhttps://m.tuinwinkel.be/artikels/tuintip_31

menu
Tuinadvies

https://m.tuinwinkel.be   /    zaterdag 18 september 2021

Tuintip - Wisselvallige tijden.

De overgang van juli naar augustus is wisselvallig en nat gestart. De hemel kleurt grijs met wolken maar de temperaturen blijven zacht rond 20 graden. BLijf voldoende aandacht schenken aan vervelende schimmelziekten en plagen door te lang nat te zijn zoals witziekte. De moestuinoogst is volop aan de gang en ook in de fruittuin kunnen we al genieten!

Grasmaaien, wieden, genieten, oogsten en eventueel voorbereidingen treffen voor nieuwe plannen in het najaar... het behoort deze week allemaal tot de dagelijkse tuinwerkzaamheden!

Algemene tuintaken

 • Geef enkel water waar nodig: de moestuin kan in deze tijd heel wat water gebruiken en ook enkele sierheesters staan er na een prachtige opkomst wat pover bij, ik denk aan die mooie Annabellen waarvan de bladeren door zon en wind soms halfstok hangen. Ook jonge gazons verdien wat aandacht maar ga niet overbodig sproeien. Water wordt schaars en ook daar houden we rekening mee! Water geven met de gieter is nog steeds de beste manier, zo weet je hoeveel water je verbruikt en geeft aan bepaalde planten. Gebruik uiteraard zoveel mogelijk gerecycleerd water.
 • Ook kuipplanten hebben uiteraard enkele malen per week water nodig naargelang de aard van de planten natuurlijk. Bij vele kuipplanten mag je de bemesting nu stilaan stopzetten zodat ze voldoende rust krijgen om binnen enkele maanden de winter in te gaan.
 • Het gazon maaien we niet te kort en best ’s avonds om twee redenen: ten eerste kan het gazon tijdens de ‘koele’ of ‘zwoele’ nacht recupereren en ten tweede hebben onze zoemende vrienden -bijen en hommels -de prachtige klaverbloemen gelaten voor wat het is en kunnen we zonder al te veel slachtoffers het gras afrijden.
 • Hoe staan die graskanten nog in deze droge periode, steek ze gerust nog eens af om het geheel weer een propere en strakke indruk te geven.
 • Afgestorven en uitgebloeide plantendelen mogen steeds worden weggesneden of weggehaald om een tweede bloei te stimuleren.
 • Blijf alles op luizen en schimmels controleren, ook slakken kunnen opnieuw massaal verschijnen op deze regendagen.
 • Haal draadalgen uit de vijver en vul deze regelmatig bij indien de waterstand teveel zakt door verdamping!
 • Blijf het onkruid voor door ook nu te schoffelen waar nodig!

Groenten en fruit

 • Let steeds op voor koolwitjes en andere plagen!
 • De rabarber oogst is reeds gestopt en indien je het nog niet hebt gedaan kan je de plant nu eens goed bemesten! Gebruik samengestelde kunstmest of paardenmest en geef nadien goed water.
 • Vergeet de tomaten niet te dieven en te toppen! Zorg ervoor dat alle energie nu naar de vruchten gaat.
 • Zorg ervoor dat de kruiden niet lijden wanneer je ze oogst. Pluk polvormende kruiden zoals peterselie altijd vanaf de buitenkant, de nieuwe groei komt namelijk altijd vanuit het hart. Van sommige kruiden kan je naast blad en bloem ook de wortels gebruiken. Deze zijn op hun best in de herfst.
 • Controleer appels op appelbloedluis, bestrijdt ze indien nodig.  Doe dit ’s avonds om andere nuttige insecten te vrijwaren.
 • Bescherm afrijpend fruit tegen insecten en vogels!
 • bessen oogsten in de zomerOogst bessen enkel als ze goed op kleur zijn! Knip de steeltjes liever in de plaats van ze lost te trekken.
 • Vele kruiden worden nu geoogst voor bewaring, ik denk aan basilicum, bonenkruid, komijn, marjolein, salie, rozemarijn, tijm enz. Laat de kruiden aan de lucht drogen op een koele plek waar de wind er doorheen kan. Doe dit tot het blad knisperend uiteenvalt wanneer je het aanraakt. TIP: voor mensen met weinig geduld kan dit ook in de microgolfoven. Als je het goed doet blijft zelf de originele kleur van het kruid behouden.
 • Aardbeiplanten die slechts eenmalig dragen kunnen nu reeds worden opgeruimd. Snij de uitlopers af en verwijder vuile of aangetaste bladeren. Tussen de planten kan je het onkruid wieden en een laagje compost of potgrond aanbrengen. Doordragende aardbeien laat je best nog even gerust!
 • Oogst volop en geniet van alle lekkere gewassen in de groententuin of serre: verse tomaten, venkel, andijvie, boontjes, wortelen en aardappelen kunnen nu reeds worden geoogst.
 • Steun takken van fruitbomen die zwaar beladen zijn met jonge vruchten, op die manier voorkom je dat takken makkelijk breken. Vooral takken van pruimenbomen zijn broos!


Insecten, vogels en vleermuizen genieten met ons mee en zorgen voor een mooi evenwicht in onze tuin. Je kan ze daarbij helpen door het installeren van verschillende nest- en slaapgelegenheden op de juiste plaatsen. Verzorg ze ook met vers drinkwater en neem af en toe ook iets voor jezelf!Je ziet er is altijd wel iets te doen in de tuin! Is het te warm in de zon, zoek dan eens een schaduwrijke plek op en besteed wat aandacht aan je tuinmateriaal. Goed onderhouden materiaal is goud waard en vermindert de helft van het werk…
Maar indien mogelijk...genieten we nu vooral van het aangename zomerweer en de mooie avonden.

#3991

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p